Skip to main content

Pijke ter Burg, de eigenaar van Castell, is een uitgesproken liefhebber van Noord-Italiaanse wijnen. Maar één wijn springt eruit als zijnde Pijke z’n lievelingswijn, en dat is de Valpolicella Ripasso. Deze Italiaanse wijn staat ook wel bekend als ‘het kleine neefje’ van Pijke’s andere favoriet: de Amarone, die trouwens het meest exclusieve plekje op de wijnkaart van Castell in beslag neemt.

“Hij blijft lekker”
Pijke kan zich geen lekkerder wijnen voorstellen dan de Ripasso en de Amarone; meestal stopt hij na het diner met wijn drinken en stapt hij liever over op koffie of een likeurtje. “Maar met de Ripasso en de Amarone heb ik dat gewoon niet. Ik kan het blijven drinken bij m’n dame blanche, bij een kaasplankje en zelfs daarná zou ik er nog een fles van opentrekken.” Nu wordt de Amarone meestal alleen op bijzondere momenten gedronken, maar de Ripasso – ja, die kan eigenlijk altijd wel.

Het neefje van de Amarone
De Valpolicella Ripasso en de Valpolicella Amarone komen beiden uit, je raadt het al, Valpolicella: een heuvelachtige wijnstreek in de provincie Verona en ten oosten van het Gardameer. De Ripasso bestaat voornamelijk uit de Italiaanse Corvina druif en dankt zijn naam aan het feit dat de wijn niet de gebruikelijke één, maar twee keer is gefermenteerd. Bij de tweede fermentatie worden de overgebleven druivenschillen van de Amarone wijnproductie bij de wijn gevoegd, voor extra smaak. Niet voor niets dus, dat de Ripasso het kleine neefje van de Amarone wordt genoemd: de wijn heeft een beetje DNA van de Amarone in zich!

Ta-watte?
Doordat de Ripasso tweemaal gefermenteerd is, kent de wijn een hoger alcoholpercentage en een extra complexiteit, body en tannine. Ta-watte? Tannine is een stofje dat veel in de druivenschillen, steeltjes en pitten van druiven zitten. Het geeft een wrange smaak in je mond en maakt dat je mondhoeken samentrekken. Dat klinkt misschien onprettig, maar een beetje tannine in de wijn kan juist lekker zijn en sommige gerechten goed tot hun recht laten komen. Bijvoorbeeld vleesgerechten – niet voor niets dat de Ripasso een populaire wijn is in Castell!

Een fles vol snoep
Hoe Pijke de wijn zelf zou omschrijven? “Vanille, rozijntjes en donkerrood fruit zoals kersen. En het unieke aan de Ripasso die wij schenken, is dat je zelfs laurier erin proeft: hij smaakt een klein beetje naar drop, heerlijk!”
Bij de fruitige sappigheid van de Ripasso, zou Pijke het allerliefst een prime rib eten. Die is ook sappig en heeft net wat meer vet in het vlees, dat weer goed uitgebalanceerd wordt door de tannine in de Ripasso. Maar waar bij de entrecot een straffe wijn zoals de Amerikaanse Napa Valley aangeraden wordt, en bij de tournedos een Spaanse Rioja, kan de Ripasso eigenlijk wel bij álles geschonken worden.

Zin gekregen in de zoete Noord-Italiaanse Valpolicella Ripasso? Wij kunnen niet wachten hem voor je uit te schenken! Reserveren doe je via onze website of door te mailen naar info@castellamsterdam.nl.